Gezelschapsdieren

Informatie over gezelschapsdieren

U kunt bij ons met uw huisdier voor allerlei zaken terecht: uiteraard wanneer uw dier ziek is, maar ook wanneer uw dier gezond is, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse vaccinaties of simpelweg een gezondheidscheck. Om u en uw huisdieren zo goed mogelijk te kunnen helpen én de wachttijden te beperken, werken wij op afspraak. Het spreekt natuurlijk voor zich dat u in geval van spoed direct geholpen wordt. Bij spoedgevallen raden wij u aan van tevoren even te bellen, zodat wij weten dat u eraan komt en vast wat spullen kunnen klaarleggen.

Hieronder vindt u informatie over enkele onderwerpen waarmee wij u als praktijk van dienst kunnen zijn. Wilt u meer informatie, of staat uw onderwerp er niet bij, kom dan gerust langs op de praktijk of bel voor meer informatie.

  • Chippen
  • Vaccineren
  • Operaties
  • Tandheelkunde
  • Voedingsadvies
  • Euthanasie
  • Ontwormen
  • Consult aan huis
  • Diagnostiek
  • Digitale röntgen
  • Echografie
  • Aanvullend onderzoek

Chippen

Voor honden is chippen verplicht: alle pups moeten voor de leeftijd van 7 weken gechipt zijn. Voor katten geldt deze verplichting niet. Maar het laten chippen van uw huisdier is wel verstandig! Wanneer uw huisdier na vermissing gevonden wordt, kan de eigenaar worden achterhaald door met een chipreader de chipcode af te lezen. Door deze code vervolgens in te voeren op één van de internetdatabases kan uw telefoonnummer achterhaald worden en wordt u snel en simpel herenigd met uw huisdier.
De chip bij katten heeft nog een tweede voordeel: zij kan worden gebruikt voor 'elektronische kattenluiken'. Een elektronisch kattenluik laat door herkenning van het chipnummer van uw kat alleen uw kat binnen en houdt 'vreemde' katten buitenshuis.

Vaccineren

Tegen een aantal infectieziekten wordt bij honden en katten al jarenlang met succes gevaccineerd. Een vaccinatie zorgt ervoor dat het lichaam antistoffen aanmaakt tegen de gevaccineerde ziekte. Wanneer uw hond of kat daarna met de echte ziekte in aanraking komt, zal het lichaam sneller en effectiever kunnen reageren. Vaccinatie geeft nooit 100% bescherming. In sommige gevallen kunnen dieren toch milde verschijnselen vertonen, maar de ziekte zal in de regel minder ernstig verlopen en de dieren zullen sneller herstellen. Bij katten zijn vooral kattenziekte en niesziekte belangrijk. Wij komen nog regelmatig katten tegen met (chronische) verkoudheidsklachten, zoals een snotneusje, tranende ogen en veel niezen. Vaak zijn dit ongevaccineerde katten. Vaccineren kan het ontstaan van chronische niesziekte voorkomen, maar ook wanneer uw kat eenmaal chronische niesziekte heeft, kan vaccineren de ernst van de klachten flink beperken. Ook honden met verschijnselen van Parvo en de Ziekte van Weil, beide ernstige ziektes, worden helaas nog al te vaak waargenomen. Op de vraag of jaarlijks vaccineren van hond of kat écht nodig is, luidt ons antwoord dan ook: ja!

Tenslotte: wanneer uw dier niet in optimale gezondheid is, is het onverstandig het te laten vaccineren. Is uw dier niet helemaal lekker? Stel de vaccinatie dan even uit totdat uw dier weer helemaal fit is.

Operaties

Chirurgie kan – of móét – soms deel uitmaken van de behandeling van uw huisdier. Onze dierenartsen zijn bedreven in het uitvoeren van een veelheid aan operaties. Voor het uitvoeren van operaties hebben wij de beschikking over een gasnarcoseapparaat met bijbehorende monitoring. Van het verwijderen van gezwellen, herstellen van liesbreuken en navelbreuken, amputeren van pootjes of een deel van de staart, tot het uitvoeren van buikoperaties, bijvoorbeeld darmoperaties of een keizersnee, veel is mogelijk binnen onze praktijk. Naast de operaties bij ziektes of aandoeningen, zijn er natuurlijk ook de preventieve operaties. De bekendste daarvan zijn de castratie en sterilisatie van hond of kat. Wanneer de vereiste operatie zeer complex is, zullen wij u met uw huisdier verwijzen naar een specialistenkliniek. Uw dier mag vanaf 18.00 uur op de avond voor de operatie niets meer hebben gegeten. Drinken mag wel.

Tandheelkunde

Wij poetsen iedere dag ons gebit en gaan regelmatig naar de tandarts, maar het gebit van onze huisdieren wordt helaas vaak vergeten. Gebitsproblemen bij onze huisdieren beginnen dikwijls met tandsteen, tandvleesontsteking en een stinkende adem. Wanneer er niet op tijd wordt ingegrepen, kunnen kieswortelabcessen ontstaan en kunnen tanden en kiezen gaan rotten en soms zelfs uit de bek vallen. Als gevolg van ontstekingen in de bek kunnen algemene ziekteverschijnselen zich in sommige gevallen ook uitbreiden over het hele lichaam. Het is heel belangrijk u te realiseren dat het feit dat dieren nog eten, niet betekent dat zij geen last of pijn kunnen hebben van het gebit! Bij de jaarlijkse vaccinaties controleert uw dierenarts altijd het gebit van uw huisdier. Dieren die een gebitsbehandeling nodig hebben, kunnen hiervoor bij ons terecht. Tijdens deze vakkundige behandeling wordt het tandsteen verwijderd, net als eventuele losse, ontstoken of afgebroken kiezen en tanden. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wist u dat u er zelf veel aan kunt doen om (ernstige) gebitsproblemen bij uw hond of kat te voorkomen? Kom voor meer informatie of een gebitscheck van uw huisdier langs op onze praktijk.

Voedingsadvies

Van een aantal problemen of aandoeningen die bij uw huisdier kunnen voorkomen, bestaat de behandeling niet alleen uit medicijnen maar óók (of soms uitsluitend) uit aangepaste voeding. Zo zijn er voeders die ingezet worden bij de behandeling van: nierproblemen, vachtproblemen of allergieën , artrose, blaasgruis of -stenen en schildklierproblemen. Ook voor dieren met overgewicht hebben wij speciale voeders die het afvallen kunnen ondersteunen. Meer dan de helft van onze huisdieren heeft overgewicht! U bent altijd welkom om tijdens openingstijden uw dier bij ons op de weegschaal te zetten. Onze assistentes kunnen als u dit wenst het gewicht van uw dier bijhouden en u adviseren. Onze eerste keus merk voor de hond en de kat is Hills. Vraag ons aan de balie of per telefoon naar de mogelijkheden.

Euthanasie

Mede door de steeds betere diergeneeskundige zorg en verbeterde diervoeding, worden onze huisdieren steeds ouder en kunnen wij hen steeds langer bij ons houden. Maar ouderdom komt soms met gebreken. Voor sommige dieren komt vroeg of laat een punt waarop de kans op herstel zo klein is, dat een dier uitzichtloos lijdt. In dit soort gevallen kan samen met uw dierenarts besloten worden tot euthanasie.

Euthanasie, of het laten inslapen van uw huisdier, is een emotioneel moment. Voor het bespreken en/of uitvoeren van de euthanasie kunt u op afspraak naar de praktijk komen, maar wanneer u daarvoor kiest, kan uw dierenarts ook bij u thuis komen.

Na het overlijden van uw huisdier zijn er verschillende mogelijkheden: u kunt het dier op de praktijk achterlaten, begraven of laten cremeren. Voor crematies werken wij samen met Dierencrematorium Westerhout, Dierencrematorium Heerhugowaard en Dierencrematorium Noord-Holland, in Schagerbrug.

Ontwormen

Wormen bij de kat

Bij de kat komen 2 soorten wormen voor: spoelwormen en lintwormen. Katten vertonen meestal geen verschijnselen van een worminfectie, alleen in zeer ernstige gevallen kunt u verschijnselen als vermageren, diarree, braken en een trage groei opmerken bij uw dier.

Spoelwormen zijn het meest voorkomend. Overdracht van de spoelworm gebeurt via de ontlasting, maar kan ook via knaagdieren (zoals ratten en muizen) en vogels plaatsvinden. Een van de spoelwormen, Toxocara cati, wordt zelfs via moedermelk uitgescheiden, en kan op die manier (mits de moederpoes besmet is) kittens op zeer jonge leeftijd infecteren.

Lintwormen vormen meestal alleen een probleem bij volwassen katten. Lintwormen zijn lange, platte wormen die uit verschillende stukjes (segmenten) bestaan. Als eigenaar kunt u deze witte, platte stukjes, lijkend op rijstkorrels, soms vinden rond de anus van de kat, in de ontlasting of op de ligplaats. Sommige lintwormsoorten kunnen worden overgebracht via ratten en muizen, doordat deze knaagdieren de wormeitjes opeten, en de kat vervolgens deze besmette ratten en muizen opeet. Andere lintwormsoorten worden via vlooien overgedragen, doordat de vlooien besmet raken met wormeitjes, en de kat deze besmette vlooien inslikt.

Algemeen ontwormingsadvies katten:
Met name met het oog op de spoelwormen geldt voor jonge kittens vanaf 3 weken leeftijd het advies om iedere twee weken te ontwormen tot 9 weken leeftijd, en daarna op 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd. Vanaf een half jaar luidt het advies om 2-6 keer per jaar te ontwormen, afhankelijk van bijvoorbeeld of uw kat een jager is en of u regelmatig vlooien bestrijdt.

Wormen bij de hond

Net als bij de kat, geldt dat ook bij de hond spoelwormen en lintwormen het meest relevant zijn. Spoelwormen zijn in ontlasting van de hond meestal niet te zien, makkelijker is het om ze te zien in braaksel. Bij pups heeft een spoelworminfectie de meeste impact. Pups met spoelwormen zijn vaak te herkennen aan een bol buikje, terwijl ze verder mager zijn en te langzaam groeien. Bij volwassen honden zijn de effecten van een spoelworminfectie vaak nauwelijks merkbaar of weinig specifiek, bijvoorbeeld wat dunne ontlasting en sloomheid. Honden kunnen een spoelworminfectie oplopen door het eten van besmette ratten en muizen, door rollen en snuffelen door het gras of likken aan de poten. Pups kunnen bovendien al in de baarmoeder besmet worden door overdracht via de placenta, en tijdens het zogen door overdracht via de moedermelk. Daarom is het zo belangrijk pups al vanaf jonge leeftijd te ontwormen.

De tweede belangrijke wormsoort bij honden is de lintworm. Lintwormen zijn lange, platte wormen die uit verschillende stukjes (segmenten) bestaan. Als eigenaar kunt u deze witte, platte stukjes, lijkend op rijstkorrels, soms vinden rond de anus van de hond, in de ontlasting of op de ligplaats. Een klacht die op de voorgrond treedt bij honden met lintworm is jeuk. Dit uit zich door veel krabben, maar ook door met het achterste over de grond te schuren (het zogenaamde 'sleetje rijden'). Sommige lintwormsoorten kunnen worden overgebracht via ratten en muizen, doordat deze knaagdieren de wormeitjes opeten, en de hond vervolgens deze besmette ratten en muizen opeet. Andere lintwormsoorten worden via vlooien overgedragen, doordat de vlooien besmet raken met wormeitjes, en de kat deze besmette vlooien inslikt. Omdat vlooien bijdragen in de overdracht van lintwormen, is een goede vlooienbestrijding van groot belang.

Naast spoelwormen en lintwormen komen ook andere wormsoorten voor bij de hond, maar in veel mindere mate. Voorbeelden hiervan zijn de Franse hartworm, de zweepworm, haakworm, vossenlintworm en de gewone hartworm. Deze laatste komt voor in landen rond de Middellandse Zee. Uw hond kan zich met deze worminfectie besmetten tijdens een vakantie.

Algemeen ontwormingsadvies honden:
Met name met het oog op de spoelwormen geldt voor jonge pups vanaf 2 weken leeftijd het advies om iedere twee weken te ontwormen tot 10 weken leeftijd, en daarna op 3, 4, 5 en 6 maanden leeftijd. Vanaf een half jaar luidt het advies om 2-6 keer per jaar te ontwormen.

Ten slotte:

Er zijn diverse ontwormingsmiddelen te verkrijgen, in supermarkten, dierenwinkels en bij uw dierenarts. Niet alles is echter even effectief en niet alles is ook werkzaam tegen iedere wormsoort. Voor advies over welk ontwormingsschema en welk middel het beste bij uw hond past, kunt u ons altijd om advies vragen.

Consult aan huis

In sommige gevallen heeft een visite aan huis de voorkeur boven een consult op onze praktijk. Een goed voorbeeld is het laten inslapen van dieren: veel eigenaren vinden het prettig wanneer dit in een voor henzelf en voor het dier vertrouwde omgeving gebeurt. Ook voor dieren die niet verplaatst kunnen worden of enorme stress door het reizen krijgen, kan een thuisvisite uitkomst bieden. Echter, een visite aan huis heeft ook nadelen. Zo moeten wij bij u thuis de extra handen van onze assistentes missen. Bij dieren die lastig te hanteren zijn, kan dit een grote beperking vormen, vooral omdat dominante of heel bange dieren in hun eigen omgeving vaak juist nog lastiger zijn dan op de praktijk. Ook hebben wij bij u thuis niet de beschikking over alle medische en diagnostische mogelijkheden. Tenslotte kost een visite aan huis de dierenarts extra tijd en zijn deze visites prijziger dan een consult op de praktijk. U kunt bij het maken van een afspraak altijd even overleggen wat voor u en uw dier het handigst is.

Diagnostiek

Soms, als dieren ziek zijn, kunnen we door naar u te luisteren en het dier lichamelijk te onderzoeken al een idee krijgen van wat er met uw dier aan de hand is en hoe we het kunnen helpen om beter te worden. Maar soms is er meer onderzoek nodig. Voor het stellen van de juiste diagnose en het toepassen van de juiste therapie, hebben wij in onze praktijk een scala aan diagnostische mogelijkheden.

Digitale röntgen

Voor het maken van röntgenfoto's werken wij met een modern röntgenapparaat. Röntgen wordt voornamelijk gebruikt voor het maken van foto's van gewrichten, botten, en organen waaronder het hart, de longen en de buikorganen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Zo kunnen bijvoorbeeld blaas- en nierstenen en verstoppingen in de darm in beeld gebracht worden, maar ook het aantal pups of kittens in de baarmoeder van een drachtig dier! Indien nodig kunnen wij de foto's voor u branden op CD of doorsturen naar een specialist. Ook voor het maken van officiële HD- en ED-foto's kunt u bij ons een afspraak maken. Voorafgaand aan een röntgenologisch onderzoek wordt uw dier altijd eerst onderzocht door een dierenarts.

Echografie

Wij hebben op de praktijk een nieuw echoapparaat. Echografie biedt een zeer waardevolle uitbreiding op de diagnostische beeldvorming in de praktijk. Echografie wordt in onze praktijk vooral gebruikt voor het beoordelen van organen in de buikholte. Zo kunnen bijvoorbeeld tumoren in de buikholte in beeld worden gebracht. Dikwijls kan vastgesteld worden van welk orgaan de tumor uitgaat. Als het nodig is, kan uw dierenarts onder begeleiding van de echobeelden zo'n tumor aanprikken en het biopt opsturen voor verder onderzoek. Bij dieren die verdacht worden van een baarmoederontsteking, kan echografie gebruikt worden om de diagnose te bevestigen voordat het dier geopereerd wordt. Ook blaas- en nierstenen kunnen echografisch in beeld worden gebracht. Een bevestiging van de waarschijnlijkheidsdiagnose maakt de kans dat uw dier voor niets geopereerd wordt minimaal. Echografie wordt niet alleen voor zieke huisdieren gebruikt: ook dracht bij uw huisdier kan al vroeg worden vastgesteld: bij poezen vanaf 35 dagen en bij honden ongeveer een maand dracht.

Wanneer wij denken dat echografie waardevol is voor het stellen van een diagnose, maar dit te complex is om op onze praktijk uit te voeren en te beoordelen, zullen wij u doorsturen naar een specialist. Een voorbeeld hiervan is uitgebreide echografie van het hart.

Net als bij röntgenfoto's wordt voorafgaand aan echografisch onderzoek uw dier altijd eerst onderzocht door een dierenarts.

Aanvullend onderzoek

Onze praktijk biedt meerdere mogelijkheden tot aanvullend onderzoek. Zo kan er uitgebreid bloedonderzoek worden verricht, kan er ontlasting en urine van uw huisdier worden nagekeken en kunnen wij huidafkrabsels van uw dier microscopisch bekijken en beoordelen op de aanwezigheid van bijvoorbeeld mijten.

Ook konijnen en andere kleine knaagdieren, zoals ratten, hamsters en cavia's, zien wij bijna dagelijks in onze praktijk. Wij beschikken over de kennis en ervaring deze diergroep te onderzoeken en zonodig te behandelen.

Als konijnen en knaagdieren ziek zijn, is het vaak ernstig. Als uw dier het eten overslaat voor een dag of geen keutels produceert, raden wij u aan contact met ons op te nemen. Niet eten bij dieren in deze diergroep is vaak een teken van ziekte.

Naast het behandelen van zieke dieren kunt u bij ons ook terecht voor onder meer castratie, sterilisatie, gebitsbehandelingen, vaccinaties en advies over voeding, huisvesting en verzorging. Bel of komt gerust langs als u vragen heeft over wat wij voor u en uw knaagdier kunnen betekenen!

Terug naar wat wij doen