Paarden

Onze behandelingen voor paarden

Paarden bij Dierenartsenpraktijk Texel

Onze praktijk biedt eerstelijns zorg aan paarden. Het onderzoek en de behandeling van paarden door onze dierenartsen gebeurt vrijwel altijd op de locatie waar uw paard gestald staat.

Voor uitgebreider onderzoek aan uw paard, waarbij u kunt denken aan uitgebreid kreupelheidsonderzoek zoals uitverdoven, en röntgenologie, verwijzen wij u graag naar een van de meer gespecialiseerde klinieken.

Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag, alle dagen van de week bereikbaar. Voorbeelden van spoedgevallen kunnen zijn: verwondingen, koliek, acute ernstige kreupelheid en geboortehulp. Voor minder acute gevallen kunt u tijdens openingstijden altijd een afspraak maken voor een visite.

  • Castratie
  • Chippen
  • Drachtigheidsbegeleiding
  • Klinische keuringen
  • Ontwormen/mestonderzoek
  • Tandheelkunde
  • Vaccineren

Castratie

Wij voeren castraties van paarden uit op locatie en altijd bij het liggende dier. Dit betekent dat wij het paard vooraf een sedatie en narcose geven, waardoor het paard gaat liggen. Hiervoor is het belangrijk dat de omgeving zo schoon mogelijk is. Als het weer het toelaat, castreren wij bij voorkeur buiten in de openlucht. Op de dag van de castratie krijgt het paard antibiotica en pijnstilling toegediend. Alleen als het nodig is, krijgt het paard de dagen na de operatie nog medicijnen. Voor paarden waarvan het entingschema niet helemaal op orde is, geldt dat zij voorafgaand aan de castratie ook nog een tetanusserum krijgen toegediend.

Chippen

Vanaf januari 2010 geldt de verplichting dat alle paarden, pony’s en ezels gechipt moeten zijn. Veulens moeten voor de leeftijd van 6 maanden worden gechipt. Het chipnummer kan met een chipreader worden afgelezen en omdat elk chipnummer uniek is, zorgt chippen voor een (blijvende) identificatie van het dier. Nadat het paard gechipt is, kunnen wij een paardenpaspoort voor u aanvragen waarin zowel uw gegevens als de gegevens van het dier worden opgenomen. U zult het paspoort na 3 tot 4 weken thuisgestuurd krijgen.

Drachtigheidsbegeleiding

Het fokken van een veulen is een spannende gebeurtenis!  Vanaf het moment dat u de beslissing neemt een veulen te willen fokken bij uw merrie, kunnen wij u bij iedere volgende stap adviseren en desgewenst begeleiden. Nadat u een hengst heeft uitgekozen, kunt u onze hulp inroepen voor het opvoelen en scannen van de merrie, om het juiste moment van insemineren te bepalen.
Daarna wordt de merrie geïnsemineerd met sperma van de gekozen hengst. Vervolgens wordt de merrie nog een aantal keer gescand: om te zien of de eisprong heeft plaats gevonden, om te zien of de merrie drachtig en is later voor nog een tweede drachtcontrole. Ook rond de geboorte en daarna kunt u bij ons terecht voor diergeneeskundige zorg en advies.

Klinische keuringen

Wanneer u een paard wilt kopen, verkopen of laten verzekeren, is het verstandig het dier vooraf te laten keuren.  Tijdens zo’n keuring wordt de gezondheid en het functioneren van het paard op een aantal vaste punten gecontroleerd. Zo wordt er bijvoorbeeld geluisterd naar het hart en de longen, en wordt bekeken of het paard geen kreupelheden vertoont. Onze praktijk beschikt niet over mobiele röntgenapparatuur of een endoscoop. Wanneer het gewenst is dat een röntgenologisch en/of endoscopisch onderzoek deel uitmaakt van de keuring, zullen wij u naar een meer gespecialiseerde kliniek voor paarden verwijzen.

Ontwormen/mestonderzoek

Wormen bij ons paard: we moeten er niet aan denken. Vroeger was het gewoonte een paard heel vaak te ontwormen, om problemen ten gevolge van een wormbesmetting te voorkomen. Tegenwoordig is dat anders: we weten dat door té veel (en dus ‘onnodig’) te ontwormen, de wormen ongevoelig kunnen worden voor het wormmiddel en niet meer zullen doodgaan. Om deze resistentievorming tegen te gaan, vinden wij het heel belangrijk alleen dieren die écht een worminfectie hebben, te ontwormen.

Bij paarden die verdacht worden van een acute worminfectie, kunnen wij de mest van uw paard microscopisch onderzoeken op aanwezigheid van wormeitjes en –larven. Op die manier kunnen wij u informeren over welke wormen er aanwezig zijn, hoe hoog de besmetting is en welk wormmiddel u het beste kunt gebruiken.  Als de wormbesmetting heel laag is, of geheel afwezig, dan is ontwormen meestal helemaal niet nodig! Bij paarden met een chronische worminfectie zijn wormeitjes niet altijd aan te tonen. Heeft uw paard al langer klachten, vermeldt dit dan duidelijk aan de dierenarts of assistent wanneer u mest brengt voor onderzoek!

Tandheelkunde

Bij veel paarden is het gebit niet optimaal, zonder dat je hier als eigenaar veel van hoeft te merken. Een gezond paardengebit is niet alleen van belang voor de voedselopname, maar beïnvloedt ook het functioneren als sportpaard. Gebitsproblemen kunnen zich uiten als afwijkend gedrag, bijvoorbeeld tijdens het rijden, maar ook door het uit de mond laten vallen van proppen voedsel of vermageren. Het is daarom verstandig om het gebit van uw paard regelmatig te laten controleren.

De controle en behandeling van het gebit gebeurt altijd bij het staande dier. Het paard krijgt van de dierenarts een sedatie rechtstreeks in de bloedbaan. Dit heeft als voordeel dat het snel werkt, en ook weer snel uitgewerkt is. Bij ingrepen waarvan verwacht wordt dat ze pijnlijk zijn, zal de dierenarts lokale zenuwverdoving geven. Sedatie in de bloedbaan en lokale verdoving mogen en kunnen alleen door dierenartsen gegeven worden. Tijdens de behandeling kunnen onder meer de snijtanden en kiezen geslepen worden. Ook de meer geavanceerde behandelingen zoals kiesextracties bij het staande paard, zijn mogelijk. Hierbij wordt gebruik gemaakt van de nieuwste (elektrische) apparatuur. Dierenarts David Tijssen heeft zich de afgelopen jaren steeds meer toegelegd op tandheelkunde bij het paard en voert de behandelingen vakkundig uit. Benieuwd hoe het met het gebit van uw paard gesteld is? Bel de praktijk voor een afspraak!

Vaccineren

Een vaccinatie stimuleert het lichaam om antilichamen aan te maken tegen de gevaccineerde ziekte. Een vaccin geeft nooit 100% bescherming, maar zorgt er wel voor dat de kans dat uw paard ziek wordt wanneer het met de echte ziekte in aanraking komt, kleiner wordt. Een ook de verschijnselen van een eventuele ziekte verlopen over het algemeen minder heftig bij gevaccineerde dieren. De ziekten waartegen paarden gevaccineerd kunnen worden zijn: Influenza, Tetanus, Rhinopneumonie, West Nile Virus, schimmel en droes. Onze dierenartsen kunnen u adviseren over een voor uw paard geschikt vaccinatiebeleid.