Tikkie, jij bent 'm!

September 2021

We noemden hem Eddy, onze vondeling met knaloranje piekhaar. Vernoemd naar Ed Sheeran – u begrijpt vast waarom. Amper 4 weken oud was hij, toen hij uitgedroogd en verzwakt werd gevonden bij ‘hole 9’ op de golfbaan. Hij verbleef een week in “hotel Dierenartsenpraktijk Texel”, op basis van volpension. Langzaamaan krabbelde hij erbovenop. Behalve schattig en levendig, was hij dakloos; hij kon niet voor altijd de praktijkmascotte blijven. Dus ik adopteerde hem.

Eddy was wild enthousiast en wilde ‘t liefst de hele dag ravotten. Hij ontwikkelde een specifieke voorkeur: bijten in mijn kuiten. Elke dag. Ik dacht dat hij vocht, dus vocht ik terug. Nietsvermoedend deed ik daarbij alles fout wat je als katteneigenaar fout kúnt doen: boos worden, erachteraan rennen, een speelgoedje smijten… Dingen die hij hilarisch vond. Terwijl ik dacht dat ik Eddy iets bijbracht, dacht Eddy alleen maar: “Tikkie, jij bent ‘m!” Hoewel het hem in mijn ogen aan niets ontbrak (liefde, onbeperkte toegang naar buiten, lekker eten, een variëteit aan speeltjes, krabpalen en mandjes en altijd een dierenarts dichtbij) behield hij een onstuimige voorkeur voor mijn ledematen. Zijn kittenlijfje werd een katerlijf, en met hem groeide ook zijn gebit. Toen ik op een dag zó hard gebeten was, dat het bloed uit mijn kuiten droop en ik ten einde raad informatie van mijn collega’s en kattengedragsdeskundigen inwon, begon het mij eindelijk te dagen: Eddy vertoonde spelagressie.

Van spelagressie is sprake als een kat ongevraagd mensen, andere dieren of objecten bespringt en aanvalt. Dit gebeurt veelal vanuit verveling. De meeste katten bijten niet door en houden hun nagels ingetrokken, maar soms is hun spelagressie gevaarlijk ongeremd. Spelagressie komt meestal voor bij katten die alleen wonen, en niet kunnen spelen met soortgenoten. Als eigenaar kun je dit gedrag verergeren door wild stoeien of door je kitten te laten spelen met handen en voeten; niet doen dus!
Mijn belangrijkste leermoment: spelagressie moet je nooit proberen te straffen! Dit zal namelijk vaak de opwinding vergroten en de kat zelfs het idee geven dat ‘het spel’ begonnen is!

Dat Eddy geen remmingen had en niet wist wat hij aanrichtte, was niet zijn schuld. De grondslag hiervoor was al gelegd op de dag dat hij moederziel alleen bij ‘hole 9’ ging zitten. Kittens hebben de reputatie mateloos speels te zijn. Eén van de spelvormen die zij aanleren is ‘sociaal spel’. Dit gebeurt ongeveer tussen de 4 en 14 weken leeftijd, waarbij kittens met elkaar stoeien als een bezetene. Als ze piepklein zijn, is dit nog pijnloos, maar later, als een kitten een soortgenoot pijn doet, zal het spel stoppen of de tegenaanval worden inzet. Zo maken zij elkaar duidelijk waar de grens ligt en wordt hardhandig spelen afgeleerd. Kittens die om welke reden dan ook te vroeg van hun moeder en nestgenootjes worden gescheiden, hebben begrijpelijkerwijs een verhoogde kans op ongeremde spelagressie, omdat zij  geen goede spelvaardigheden hebben ontwikkeld. Dit gold ook voor onze sociaal onderontwikkelde Eddy, wist ik nu. 

Achteraf bezien had Eddy waarschijnlijk beter vanaf dag één een speelkameraadje moeten hebben. Maar misschien was het nog niet te laat. In veel gevallen kan bij spelagressie de komst van een tweede kat helpen het tij te keren. De tweede kitten kwam: Bertus de Bliksemafleider. Eddy was meteen laaiend enthousiast en nam Bertus te grazen wanneer hij kon. Maar Bertus sprak de kattentaal, die ik zo matig verstond. Bertus kroelde en stoeide, maar bovenal: Bertus beet terug! Binnen onafzienbare tijd werden zij beste vrinden. En eerlijk waar: vanaf de dag dat Bertus voet in huis zette, heeft Eddy mijn kuiten nooit meer aangeraakt.

Dierenarts Alexandra Bogerman 

Onze werkzaamheden

Gezelschapsdieren

U kunt bij ons met uw huisdier voor allerlei zaken terecht: uiteraard wanneer uw dier ziek is, maar ook wanneer uw dier gezond is, bijvoorbeeld voor de jaarlijkse vaccinaties of simpelweg een gezondheidscheck. Om u en uw huisdieren zo goed mogelijk te kunnen helpen én de wachttijden te beperken, werken wij op afspraak. Het spreekt natuurlijk voor zich dat u in geval van spoed direct geholpen wordt. Bij spoedgevallen raden wij u aan van tevoren even te bellen, zodat wij weten dat u eraan komt en…

Onze medewerkers

Monique Vu

Den Helder is absoluut 'the place to be', tenminste, als je het Monique vraagt.

Nieuws

01-07-2021

Nieuw bij DAP Texel: TRIMBEHANDELING VOOR DE KAT door Willy Schouwstra

Waarom uw kat laten trimmen? De kat heeft klitten of vervilting De kat heeft (te) veel onderwol De…