Een script om van te smelten.

juli 2021

Het was in één woord flimisch. Het had Hollywood’s bedenksel kunnen zijn, want er ontbrak geen enkel theatraal ingrediënt. Er was een adorabele hoofdpersoon, drama, spanning, actie, liefde, een happy end én een vrouw in doorweekte kleren. In díé volgorde. De parkeerplaats van Dierenartsenpraktijk Texel vormde het pittoreske decor.

We maken allereerst kennis met de adorabele hoofdpersoon “Bruno”, een lieve tienjarige Berner Sennen-hond, die voor ‘t eerst van zijn leven mee op reis gaat naar idyllisch Texel. Bruno vindt dit reuzespannend, en hijgt er tijdens de urenlange autorit op los. Het drama ontvouwt zich. Eenmaal op de vakantiebestemming, waar de ontspanning had moeten beginnen, slaat hijgen over in benauwdheid, zelfs tot brakens toe. Bruno wordt slomer en minder aanspreekbaar. De avond valt en na enkele uren aankijken, vertrouwen zijn baasjes het niet meer en roepen mijn hulp in.

De spanning neemt toe. Wat heeft de normaal zo kerngezonde Bruno, die totdat hij voet aan Texelse wal zette, niets leek te mankeren?! Hij hijgt inmiddels de longen uit zijn lijf en in de spreekkamer ploft hij direct uitgeput neer. Alle concentratie heeft hij nodig om te ademen, hij heeft nergens anders oog voor. Ik voer het lichamelijk onderzoek uit. Wat blijkt? Bruno is kokend heet! Met rode slijmvliezen, gloedwarme oortjes en zoolkussens en een lichaamstemperatuur van bijna 43 graden, is hij levensgevaarlijk oververhit!

Eventjes wat feitjes om de impact van deze bevindingen te begrijpen: de normale lichaamstemperatuur van honden ligt tussen de 38,0 en 39,0 graden. Honden raken oververhit als hun temperatuur 41 graden of hoger is. In dit jaargetijde komt oververhitting bij honden helaas regelmatig voor. Het verschil met koorts is dat bij koorts de temperatuurstijging doelmatig door het lichaam wordt ingesteld om ontsteking te bestrijden. Bij oververhitting is hiervan geen sprake: het lichaam wíl juist graag afkoelen, maar dit lukt simpelweg niet. Honden kunnen niet zweten. Zij hebben verschillende trucjes om lichaamswarmte kwijt te raken, bijvoorbeeld op een koeler oppervlak gaan liggen, of hijgen, waarbij warmte verdampt via ademhaling. Maar extreem hijgen, zeker bij warm weer, kan voor zwelling en irritatie in keel en stembanden zorgen, wat de ademhaling juist bemoeilijkt. En hun bontjas (lees: vacht) trekken zij ook niet zomaar zelf uit! Bij langdurige oververhitting kunnen uiteindelijk hart, lever, hersenen, darmen en nieren beschadigd raken en het begeven.

Snel, actie! Bruno moet onmiddellijk gekoeld worden! Met zijn 44 kilo is hij te groot voor de ‘praktijkbadkuip’ en parkeer ik hem plompverloren buiten, op de parkeerplaats, om daar zijn vacht een uur lang te doordrenken met stromend, lauw water uit de tuinslang. Tussendoor controleer ik ieder kwartier zijn temparatuur. Hij krijgt een injectie prednison om de zwelling in zijn luchtwegen te verminderen, en ik leg een infuus aan om de shock en uitdroging te behandelen. Voor een extra Oscar-waardig effect stroomt deze avond de regen met bakken uit de hemel en dondert en bliksemt het van het onweer. Het voelt alsoof óók ik onder de tuinslang sta…

Bruno wordt non-stop omringd door bergen bezorgdheid en liefde van zijn baasjes. Langzaamaan komt hij weer bij zijn positieven. Koppie rechtop. Een hoog piepend blafje. Van enthousiasme, zo word mij verteld. Met een keurige lichaamstemperatuur van 38,5 graden keert Bruno uiteindelijk huiswaarts. Happy end!

Dan spullen opruimen, tuinslang oprollen, infuuspaal binnenrijden. Ik ril en merk: ik heb geen droge draad meer aan mijn lijf. Daar is ze, de vrouw in doorweekte kleren! Het verhaal van de oververhitte hond is veranderd in het verhaal van de onderkoelde dierenarts. Maar dan denk ik: ik heb een leven gered, en dat is toch vetcool!

Dierenarts Alexandra Bogerman

Onze werkzaamheden

Paarden

Paarden

Onze praktijk biedt uitsluitend eerstelijns zorg aan paarden. Het onderzoek en de behandeling van paarden door onze dierenartsen gebeurt vrijwel altijd op de locatie waar uw paard gestald staat omdat wij op de praktijk geen ruimte hebben om paarden te ontvangen. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag, alle dagen van de week bereikbaar. Voorbeelden van spoedgevallen kunnen zijn: verwondingen, koliek, acute ernstige kreupelheid en geboortehulp. Voor minder acute gevallen kunt u tijdens…

Onze medewerkers

Alexandra Bogerman

Al sinds Alexandra het alfabet kon opzeggen, wist zij dat ze dierenarts wilde worden.

Nieuws

01-07-2021

Nieuw bij DAP Texel: TRIMBEHANDELING VOOR DE KAT door Willy Schouwstra

Waarom uw kat laten trimmen? De kat heeft klitten of vervilting De kat heeft (te) veel onderwol De…