Achter de schermen van de spoedknop.

juni 2021

Waargebeurde avond in mei. Ik ben dit keer ‘De Gelukkige’. Of ‘De Sjaak’, net hoe je ’t bekijkt. Dat betekent dat ik dienst heb. Iedereen die Dierenartsenpraktijk Texel belt, hoort een bandje met de woorden: “Wij zijn momenteel gesloten. Voor spoed: toets 1.” De Gelukkige Sjaak bevindt zich achter die 1, alle uren van de dag en nacht. Of dat verrassend, vermoeiend, verbazend, vervelend of verrukkelijk is, dat ‘achter die 1 zitten’, laten we voor vandaag in het midden. Waar ik deze keer eventjes bij stil wil staan, is de hamvraag: wat is spoed?

20:00 uur. Mevrouw aan de lijn. Spoedgeval! Net lekkere boswandeling gemaakt, wat denk je?! Hele hond onder de teken! De meeste naarlingen heeft mevrouw al verjaagd, maar één kriebelige parasiet zit vast. Of de hond iets aan tekenbestrijding krijgt? Nee, al dat vergif... De teken kunnen zich onbekommerd vastbijten in de hondenhuid. Ik leg uit hoe mevrouw de teek eenvoudig zelf kan verwijderen. Als ík het moet doen – nú, vanavond nog – wordt het namelijk een kostbare grap. Bovendien moet je je afvragen of het nodig is. Honden die de Lyme-bacterie oplopen, worden namelijk vrijwel nooit ziek. Dit in scherp contrast met mensen, die in 90% van de gevallen juist erg ziek worden. Ook zijn niet alle teken gevaarlijk. In Nederland is gemiddeld 20% van de teken besmet met de Lyme-bacterie. De teek moet bovendien minstens 16 tot 24 uur vastgezogen zitten voordat bacterie-overdracht plaatsvindt. Halen we de teek morgenochtend vroeg weg, dan zijn we dus nog ruim op tijd. Ik kan praten als Brugman, maar de teek moet en zal nú weg, alle argumentatie ten spijt. En zo geschiedde. De hond was superlief, merouw was superblij en ik had een goede daad verricht.

21.00 uur. Boer aan de lijn. Spoedgeval! Zijn koe heeft na het kalven niet alleen haar kalf, maar ook haar baarmoeder eruit geperst. De hele boel hangt als een bloedende tros binnestebuiten. Alarmbellen van de hoogste categorie; als de prolaps niet snel en veilig teruggesstopt wordt, betekent dit het einde van de koe. Op twee wielen door de bocht, alle wegomleidingen negerend, haast ik mij via de kortste route naar de boerderij om dit probleem te helpen oplossen.

22.00. Meneer aan de lijn. Spoedgeval! Langs de weg ligt een aangereden kat. Alle mogelijke scenario’s van verwondingen en behandelingen flitsen door mijn hoofd, maar dan zegt meneer: ‘Hij is overigens dood.’ Ik vertel meneer dat hij de kat bij de praktijkdeur mag leggen en dat wij zullen proberen de eigenaar te achterhalen.

23:00 uur. Boerin aan de lijn. Spoedgeval! Haar koe lijkt al enige uren te willen kalven, maar het kalf blijft alsmaar ver weg in de buik liggen, en er lijkt ook een gekke scheur in de baarmoeder voelbaar. Binnen een kwartiertje ben ik ter plaatse. De koe heeft een baarmoederdraaiing. Dit blokkeert de geboorteweg en belemmert de bloedsomloop in dit orgaan, waardoor de baarmoederwand heel bros kan worden. In dit geval heeft dat geleid tot de tragische pech dat de kalverpootjes dwars door de baarmoederwand hebben geboord en er nu een gigantische scheur in de baarmoederhals en ophangband zit, die niet meer te repareren valt. Ik verlos de koe van een levend kalfje, en laat haar daarna inslapen. Veehouders en ik voelen ons samen eventjes verslagen.

Wat ik hiermee zeggen wil? Bovenstaande is geen multiple choiche quiz. Soms is er maar één dienstavondje voor nodig om het meest juiste antwoord op de vraag: “Wat is spoed?” weer te herinneren. Het komt eigenlijk neer op dit: voor alles waarvan u denkt dat u ons NU nodig heeft, zijn wij ALTIJD aan de andere kant van de spoedknop.

Dierenarts Alexandra Bogerman 

Onze werkzaamheden

Paarden

Paarden

Onze praktijk biedt uitsluitend eerstelijns zorg aan paarden. Het onderzoek en de behandeling van paarden door onze dierenartsen gebeurt vrijwel altijd op de locatie waar uw paard gestald staat omdat wij op de praktijk geen ruimte hebben om paarden te ontvangen. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag, alle dagen van de week bereikbaar. Voorbeelden van spoedgevallen kunnen zijn: verwondingen, koliek, acute ernstige kreupelheid en geboortehulp. Voor minder acute gevallen kunt u tijdens…

Onze medewerkers

Sonja Bakker

In het kader van haar opleiding dierverzorging, kwam Sonja op een dag naar Texel voor een stage op een schapenbedrijf. De stage was geweldig, maar de boer was nóg leuker. ‘Boer zocht vrouw’, en met dank aan deze boer, bleef Sonja uiteindelijk op het eiland.

Nieuws

01-07-2021

Nieuw bij DAP Texel: TRIMBEHANDELING VOOR DE KAT door Willy Schouwstra

Waarom uw kat laten trimmen? De kat heeft klitten of vervilting De kat heeft (te) veel onderwol De…