Dít is een leuke columnpatiënt!

april 2021

Ondertussen is het een flauw geintje geworden tussen boeren en mijzelf, dat af en toe tijdens het werk opduikt. Het script is als volgt. Boer en dierendokter buigen zich over een doodzieke patiënt, waarvan het maar zéér de vraag is óf en hóé het dier het probleem ooit te boven komt. De boer zegt: dít is een leuke columnpatiënt! (Hij praat zichzelf moed in.) De dierendokter zegt: alleen als ie het overleeft. (Zij stelt de verwachtingen wat bij.) De boer zegt: dan hoop ik maar dat jouw volgende column over dít dier gaat. (Hij houdt moed; wat moet hij anders?)

En zo geschiedde het dat ik op een koude, late avond in maart, gehuld in mijn waterdichte tuinbroek voor onfrisse karweitjes, bij zo’n kritieke patiënt stond. Wit, wollig, weeën en een walgelijke walm: mijn patiënt was een schaap in barensnood. Belangrijk detail: de bevalling was een paar dagen geleden al begonnen. In het geniep. Vandaar de ‘walgelijke walm’, want die geur hoort gelukkig niet bij normale bevallingen. Hier hoort een beetje uitleg bij: Verreweg de allermeeste bevallingen bij schapen verlopen natuurlijk uitstekend. Het resultaat daarvan huppelt momenteel in veelvoud in de weilanden en draagt bij aan het Texelse lentegevoel! Maar soms gaan dingen mis. Achter de schermen weliswaar. Dingen waarover je liever niet hoort, omdat de details te gruwelijk zijn, of omdat het zielig is, of onvoorstelbaar, vooral voor iedereen die iets minder bekend is met het boerenwerk.

Dit ging mis met mijn pluizige patiënt: nadat haar vliezen braken, had haar baarmoedermond zich niet voldoende ontsloten. Hierdoor zaten haar lammeren opgesloten en kwamen niet in het bekken, zodat persweeën uitbleven. Daarom viel zij in de kudde niet op; gedurende enkele dagen gedroeg zij zich precies zoals haar hoogdrachtige groepsgenoten. Totdat zij ineens ziek werd. En zo verraadde zij zich aan de boer. De lammeren in haar buik waren intussen gestorven als gevolg van de uitgestelde bevalling. Hun ontbinding in de baarmoeder had daarna gezorgd voor een immense baarmoederontsteking en shocktoestand van het schaap. Zij verkeerde in levensgevaar.

Hier kwam ik in het verhaal. Mijn opdracht: het schaap redden. Dat betekende allereerst half vergane lammeren lospeuteren, stukje voor stukje (lang leve de tuinbroek). De onsmakelijke klus slaagde wonderbaarlijk vlot. De boer kon er allemaal niet meer tegen en bleef op veilige afstand; hij werd er zo misselijk van, dat zijn kunstgebit tegen de hooibalen vloog. Het schaap was na afloop een treurig hoopje ellende. Ik diende haar antibiotica, pijnstillers en veel vocht met elektrolyten toe en legde de nabehandeling uit aan de veehouder. Haar overlevingskans was uiterst slecht.

Toch zei de boer: ‘Dít is een leuke columnpatiënt!’
Ik zei: ‘Alleen als ie het overleeft.’
De boer zei: ‘Dan hoop ik maar dat jouw volgende column over dít dier gaat. En vertel dan ook over mijn kunstgebit, dat tegen de hooibalen vloog!’

Natuurlijk heb ik getwijfeld of men zit te wachten op een vertelling van dit soort. Men kan hiervan kolhalzen, zich gepikeerd afvragen hoe het in vredesnaam mogelijk is dat dit met een dier gebeurt, mij betichten van smerige praatjes. Maar dit gebeurt. Heel zelden, het gebeurt. En nooit expres. En áls zoiets gebeurt, wordt er met man en macht aan gewerkt het tij te keren, het dier er bovenop te helpen. Door boeren én dierenartsen.

Het toeval wil dat heden ten dage, in één van die Texelse weilanden mijn witte wollige columnpatiënt loopt. In blakende gezondheid. Met een adoptie-lammetje aan haar zijde. Ik wil maar zeggen: de wonderen zijn de wereld nog niet uit.

Dierenarts Alexandra Bogerman 

Onze werkzaamheden

Paarden

Paarden

Onze praktijk biedt uitsluitend eerstelijns zorg aan paarden. Het onderzoek en de behandeling van paarden door onze dierenartsen gebeurt vrijwel altijd op de locatie waar uw paard gestald staat omdat wij op de praktijk geen ruimte hebben om paarden te ontvangen. Voor spoedgevallen zijn wij 24 uur per dag, alle dagen van de week bereikbaar. Voorbeelden van spoedgevallen kunnen zijn: verwondingen, koliek, acute ernstige kreupelheid en geboortehulp. Voor minder acute gevallen kunt u tijdens…

Onze medewerkers

Alexandra Bogerman

Al sinds Alexandra het alfabet kon opzeggen, wist zij dat ze dierenarts wilde worden.

Nieuws

01-07-2021

Nieuw bij DAP Texel: TRIMBEHANDELING VOOR DE KAT door Willy Schouwstra

Waarom uw kat laten trimmen? De kat heeft klitten of vervilting De kat heeft (te) veel onderwol De…