(G)een bloemetje voor Chickie

Januari 2019

Zal ik u eens een geheimpje vertellen? Wanneer ’s avonds laat, ’s ochtends vroeg of (het allerergst als u ‘t mij vraagt) in het holst van de nacht de telefoon rinkelt, vergeet ik waarom ik ook alweer dierenarts wilde worden. De doorsnee dierenarts denkt op zulke momenten niet: “kassa!”, of “dit is een sprookjesachtig, heldhaftig beroep!”. Nee, wij mijmeren iets in de trant van “kon ik maar in bed blijven dromen….”. Dat moment van verlangen naar nachtrust, duurt slechts 1 minuut. Daarná kom ik in actie, want het moet gezegd worden: niemand belt ons wakker voor niks!

Tijdens één van mijn dromen, belde de verontruste eigenaresse van “Chickie” mij wakker. Chickie, een poes, was eerder die dag geweest wegens plotseling heftig braken. Haar buik was die middag op de röntgenfoto gezet. Dat gebeurt natuurlijk niet standaad bij ieder brakend dier, maar vanwege de heftigheid van het overgeven bij Chickie, onderzochten wij of zij misschien een vreemd voorwerp had gegeten. De röngenfoto liet geen afwijkingen zien en daarom kreeg Chickie speciaal lichtverteerbaar voer en medicijnen tegen misselijkheid, waarvan de meeste patiënten supersnel opknappen.

Maar thuis ging deze poes achteruit. Zij trilde en kreeg aanvallen waarbij ze schreeuwend rondrende en ineens stopte met verstijfde poten. Ook had ze abnormaal veel dorst. En zo belandde Chickie opnieuw op de behandeltafel. Ze was inmiddels verkrampt en kon niet meer staan. De verschijnselen die ik vaststelde, leken sterk op een vergiftiging.
Maar waardoor? Geen idee.
De eigenaren herinnerden zich dat zij plantenstukjes in Chickie’s braaksel hadden gevonden.
Maar welk soort? Geen idee.

Ik nam de zieke poes op en deed bloedonderzoek om meer aanknopingspunten te krijgen. Na een kwartier liet de uitslag zien dat Chickie’s nieren flink beschadigd waren. Dit wekte mijn vermoeden dat Chickie misschien aan een lelie had geknaagd. Lelies zijn enorm giftig voor katten en maken hun nieren kapot. Chickie’s symptomen pasten precies bij zo’n lelievergiftiging. Ik deed navraag bij de eigenaren en jawel: zij hadden sinds kort een lelieboeket. Nu wisten we waartegen we vochten! De behandeling zou intensief worden en de afloop onzeker, maar we gingen ervoor!

Ik diende medicijnen en infusen toe en zag haar langzaam iets opknappen. De volgende ochtend was spannend: konden haar nieren nog urine maken? Hoera! Een grote plas in de kattenbak! Chickie werd twee dagen intern behandeld, waarbij haar bloed- en urinewaarden nauwlettend gecontroleerd werden. Ze kreeg elke dag ziekenbezoek van haar baasjes, waarvan ze zichtbaar genoot, en knapte volledig op.
Toen Chickie weer naar huis mocht, vertelde de blije eigenaresse ons dat zij Chickie jaren terug geadopteerd had, kort voordat haar zus overleed. Dat Chickie nu weer gezond was en het tenauwernood had gered, noemde zij haar kerstkadootje.

En zeg nu zelf: wat is mooier voor een dierenarts? Een nachtje in bed dromen? Of op de werkvloer een nachtmerrie omtoveren tot een sprookje?

Dierenarts Alexandra Bogerman

Onze werkzaamheden

Kleine herkauwers

Texel is een echt schapeneiland: nergens in Nederland is de dichtheid aan schapen zo hoog als op Texel. Zowel professionele schapenhouders alsook hobbyhouders van schapen én geiten, kunnen bij ons terecht voor medische zorg en advies over hun dieren. Hieronder vindt u informatie over een aantal onderwerpen waarmee wij u op schapen- en geitengebied van dienst kunnen zijn. Voor meer informatie kunt u altijd contact opnemen met uw praktijk!

Onze medewerkers

Mery Lou van der Slikke

Mery Lou is een heuse 'Helderse Kraai': opgegroeid op Texel, maar in Den Helder geboren.

Nieuws

01-07-2021

Nieuw bij DAP Texel: TRIMBEHANDELING VOOR DE KAT door Willy Schouwstra

Waarom uw kat laten trimmen? De kat heeft klitten of vervilting De kat heeft (te) veel onderwol De…